Jó ütemben halad a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal villamosítása

Hírek

Látványos előrehaladás a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal villamosítási munkálatain, 2022. június 18. és 2022. november 6. között teljes kizárásban folyik a kivitelezés.

Négy és fél hónapon keresztül teljes mértékben a kivitelezőké a vasúti pálya, így az ütemtervnek megfelelően halad az állomási kapcsolókertek kiépítése és a még hátralevő felsővezeték szerelési munkák is. A nyári hónapokban tapasztalt hőség miatt a felsővezeték szerelési munkák döntő többsége a teljes kizárás alatt éjszakai műszakban történt.

Az elsődleges cél az, hogy a még hiányzó főbb nyíltvonali részek – vagyis a Sáp és Berettyóújfalu közötti terület – előszabályozott állapotra való szerelése megtörténjen, valamint a fennmaradó állomások is hasonló készültségi szintet érjenek el a november 6-ig.

A felsővezetéki oszlopállítás az előzetes terveknek megfelelően szinte teljesen elkészült, néhány oszlop felállítása van még hátra a tervmódosítással, illetve a többlet műszaki tartalom megvalósítása által érintett helyeken.

A VASÚTVILL Kft. mindent megtesz azért, hogy a teljes kizárás ideje alatt valamennyi kivitelezési munka elvégzésre kerüljön, ami a vonatforgalom korlátozását igényli. Mivel a vasútvonal kiemelten védett természetvédelmi területen, valamint Natura 2000 besorolású területek közelében van, ezért kiemelt figyelmet fordítunk környezetvédelmi hatóság előírt kötelezettségek teljesítésére, a madarak védelmére. A villamos felsővezeték által okozott madárvédelmi kockázatok (ütközés, áramütés) minimalizálását eredményező műszaki megoldások kiépítését kiemelt feladatként kezeljük a kivitelezés során.

Összességében az előzetes terveknek megfelelően halad a villamos vontatás kiépítése a 101 sz. vasútvonalon. Az ütemterv szerint 2023. májusában lesz a kiépült felsővezetéki rendszer feszültség alá helyezése, de ahogy a fentiek alapján is látható, a munkák jelentős része még idén elkészül.