Befejeződött Halmajugra alállomás kivitelezése

Átadtuk

A szerződéskötés időpontjától számítva – gyakorlatilag a „nulláról” – kevesebb, mint egy év alatt valósult meg Halmajugra alállomás, a projekthez kapcsolódó közműkiváltási és távvezeték létesítési feladatokkal együtt. 

A projekt megrendelője a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., magánberuházóként egy 19,9 MW névleges teljesítményű fotovoltaikus naperőmű létesítését tervezte Halmajugra település külterületén, a külszíni művelésű Visonta Déli Bánya felhagyott, újrahasznosításra előkészített területén. A beruházással így hasznosult a felhagyott meddő bányaterület, másrészt pedig a megújuló napenergia felhasználásával villamosenergia-termelés megvalósítása és táplálása a villamos hálózatra.

A 2021 májusában aláírt vállalkozási szerződés értelmében a projekt megvalósításához szükséges engedélyes tervek elkészítése, az építési engedélyek megszerzése és a 132/22 kV transzformátor biztosítása a Megrendelő, a kiviteli tervek elkészítése és a létesítmény megvalósítása pedig a VASÚTVILL Kft. feladatát képezte.

A határidők betartása érdekében – a vonatkozó jogszabályok betartása mellett – az alállomáson már 2021. július elején megkezdődtek a területelőkészítési munkák és a felvonulási terület kialakítása. Az építési engedély kiadásának időpontjában gyakorlatilag az alállomás kivitelezéséhez már minden elő volt készítve, az anyagmegrendelések folyamatban voltak, az alvállalkozók kiválasztása is megtörtént.

A feszített munkatempónak és a szigorú projektmenedzsmentnek köszönhetően 2022. márciusában sikeresen zárult a projekt átadási folyamata, megtörtént az alállomás termelői kábel feszültség alá helyezése, ezzel egyidejűleg pedig kezdetét vette a próbaüzemi időszak.

A próbaüzem sikeresen, üzemzavar mentesen ért véget, így 2022.04.01-én megtörtént az alállomás PV oldali üzemeltetési feladatainak átadás-átvétele az OPUS TITÁSZ Zrt. részére.

Összességében kijelenthető, hogy a szakmai múltnak, a belefektetett energiának és a jó csapatmunkának köszönhetően sikerült egy, a VASÚTVILL Kft. számára ismeretlen vállalkozási és szolgáltatói környezetben helytállni és bizonyítani, hogy a társaság elhivatottságával, szakmai felkészültségével képes új területeken is, magas minőségben, a Megrendelői elvárásoknak megfelelően teljesíteni.