Sikeres műszaki átadással zárult a munka az észak-balatoni vasútvonalon

Átadtuk, Hírek

2018 január 5-én jelent meg a „Szabadbattyán – Balatonfüred vonalszakasz villamos üzem kiépítése, állomások részleges akadálymentesítése, felsővezeték építési, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezése és kivitelezése” tárgyú felhívás, ami elindította azt a több mint két és fél évig tartó folyamatot, mely most 2021. szeptember 30-án a projekt sikeres műszaki átadásával zárult.

            A 2018-as projektkezdet utáni egy év a kiviteli tervek készítésével és elfogadásával telt, az első munkálatokra 2019 szeptemberében került sor. A projekt keretén belül átépült és akadálymentes lett Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs állomás. Az átépítésre kerülő állomásokon az új vágányhálózat és a szükséges kitérőcserék mellett – az utaskiszolgálás színvonalának növelése érdekében – korszerű térvilágítás és magasperonok épültek, esőbeállóval. A közlekedés biztonságának növelése érdekében 5 állomáson átalakításra került a biztosítóberendezés, valamint a szintbeni keresztezéseket biztosító útátjárók és gyalogos átjárók is átépültek.

Nagy szakmai kihívást jelentett a Csittényhegyi alagút pályahálózatának átépítése, ahol a vasúti pályát le kellett süllyeszteni és egy új beton alaplemezt kellett készíteni ahhoz, hogy az alagútban a villamos felsővezeték az érvényben lévő előírásoknak és védőtávolságoknak megfelelően épülhessen meg.

Az idei év a már a forgalomba helyezés szellemében indult, a rövid téli leállást követően már január első napjaiban folytatódott a munka. Május elejétől a gyalogos bejárásokra, majd a hideg és meleg áramszedős bejárásokra került sor. Az elvégzett szakmai munkát minősíti, hogy a bekapcsolás során minden tökéletesen működött, semmilyen, szerelésből adódó váratlan nehézség nem jött közbe.

A május 30-ai üzembe helyezés sikeresen megtörtént, ahogyan a június 18-ára tervezett villamos vontatás felvétele is. Ebből az alkalomból a NIF Zrt. szakaszzáró ünnepséget szervezett, s június 19-től már villamos vontatású szerelvények közlekedtek – és közlekednek folyamatosan – Budapest és Balatonfüred között.

A nyári időszak az esetleges hibák felszámolásával, tereprendezéssel telt, majd a projekt augusztus 17-ei készre jelentése után szeptember elsején elindult a műszaki átadás-átvétel folyamata, ami szeptember 30-án sikeresen lezárult.

Büszkén mondhatjuk, hogy valamennyi határidőt, mérföldkövet sikeresen teljesítettünk, a beruházásnak köszönhetően jelentősen javult Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőhelyének vasúton való megközelíthetősége.

            A projekt az ÉB 2018 Konzorcium (VASÚTVILL Kft., R-KORD Kft.) kivitelezésében valósult meg, ahol a Vasútvill Kft. a konzorciumvezető feladatait látta el, a Homlok Zrt. pedig alvállalkozóként végezte a vasúti pályaépítési és egyéb kivitelezési munkákat.

A fejlesztés Európai Uniós pénzeszközök felhasználásával és a Magyar Állam támogatásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázati keretén belül valósult meg.