Megtörtént a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal villamosításának ünnepélyes átadása

Átadtuk

2019. július 13-án, Sátoraljaújhely vasútállomáson ünnepélyes keretek között is átadták a forgalomnak a „Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasúti vonalszakasz villamosítása, biztosítóberendezési korszerűsítése, a vasúti pálya korszerűsítése és kapcsolódó munkák megvalósítása” elnevezésű projektet.

2017. nyarán indult a kivitelezési munka a „Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasúti vonalszakasz villamosítása, biztosítóberendezési korszerűsítése, a vasúti pálya korszerűsítése és kapcsolódó munkák megvalósítása” elnevezésű projekten, melynek műszaki átadása sikeresen lezárult és az ünnepélyes átadása is megtörtént. A kivitelezési munka az előzetesen elfogadott ütemtervnek megfelelően haladt, így régi vágya teljesült a térségben élőknek. 46,3 km hosszban kiépült a villamos felsővezetékhálózat és a villamosítással párhuzamosan a pálya még korábban nem korszerűsített részei is felújításra kerültek, de korszerűsödött a biztosítóberendezés, és megújult a távközlő rendszer is.

A Vasútépítők Kft. – Vasútvill Kft. alkotta M-S Konzorcium a szerződésnek megfelelően befejezte a projektet, melynek eredményeként a teljes vasútvonal megújult, visszaállításra került a kiépítési sebesség, új utastájékoztatási rendszer és akadálymentesített magasperonok is épültek. Emellett a kivitelezők több szakaszon pályarekonstrukciós és töltésemelési munkálatokat is végrehajtottak, de korszerűsítésre és bővítésre került Szerencs villamos alállomás is.

A munkák során korszerűsítésre került a távközlő rendszer és a biztosítóberendezés is, Sátoraljaújhely állomáson Forgalomirányító Központ épült, mely lehetővé teszi a teljes vonalon a forgalom egy központból történő távvezérlését. Megújult a távközlési hálózat is, a korszerű utastájékoztató eszközök mellett vagyonvédelmi célú kamerarendszer is létesült. A projekt során valamennyi állomáson megújult a térvilágítás és távvezérelhető, villamos váltófűtő rendszer is kiépült. A projekt részeként megújultak a technológiai célú helyiségek is.

A Kivitelező M-S Konzorcium a megrendelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel és az ECO-TEC Kft. – VHU Kft. által alkotott Mérnökszervezettel közösen, együttműködve az üzemeltető kollégákkal végezte el határidőre a vállalt munkát.

A projekt Európai Uniós pénzeszközök felhasználásával és a Magyar Állam támogatásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázati keretein belül kerül megvalósításra.

A 480-007 pályaszámú villamos mozdony az  5210-es sz vonattal Bodrogkeresztúr állomáson

Erdőbénye megállóhely

Olaszliszka-Tolcsva állomás

Szerencs villamos alállomás