Megkezdődött az oszlopállítás a Püspökladány- Biharkeresztes vonalon

Hírek, Video

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban hatályba lépett az a vállalkozási szerződés, melynek eredményeként elkezdődhetett a Püspökladány és Biharkeresztes közötti vasútvonal fejlesztése, így 2023-ra megvalósul a vonalszakasz villamosítása és a 100 km/h pályasebesség visszaállítása.

A közel 55 kilométeres szakasz kivitelezési munkáira a SR 2019 Konzorciummal (Strabag Rail Kft. és az R-Kord Építőipari Kft.) kötött szerződést a beruházó, mely projektben a VASÚTVILL Kft. alvállalkozóként végzi az egyik legfontosabb feladatot, a villamos vontatás kiépítését és az ehhez kapcsolódó járulékos feladatokat.

A 101-es számú Püspökladány-Biharkeresztes–(Nagyvárad) vasútvonal jelenleg egyvágányú, nem villamosított vasúti fővonal, amely a belföldi személyforgalom mellett, jelentős nemzetközi forgalmat is bonyolít Nagyvárad és Kolozsvár irányába. Cél a vasútvonal teljes hosszán a legalább 100 km/h pályasebesség visszaállítása és a 225 kN tengelyterhelés biztosítása. Villamos felsővezeték hiányában jelenleg a Románia irányába menő vasúti forgalom csak mozdonycserével tud eljutni a határállomásig, mely az eljutási idő növekedése mellett többlet költséget is jelent.

A projekt során megvalósul a 101. számú vasútvonal villamosítása 50 Hz 25 kV váltakozó áramú villamos felsővezeték rendszerrel, kapcsolódó járulékos feladataival, valamint FET (Felsővezetéki Energia Távvezérlés) és HETA (Helyi Távvezérlés) kiépítésével, Ebes Felsővezetéki Energia Távvezérlő központba történő bekötéssel és Berettyóújfaluban felsővezeték karbantartó telep építésével.

A villamosítás mellett felszámolják vasúti pálya szűk keresztmetszeteit, visszaállítják a 100 km/órás sebességet és a biztonság növelése érdekében új elektronikus biztosítóberendezés épül ki. A pályás munkák részeként 4 állomáson összesen 5 db akadálymentes magasperon létesül. Az utasforgalmi és üzemi területeken megújul a térvilágítás a projekt során átépítésre kerülő állomásokon.

A projekt ünnepélyes alapkőletételére tavaly október végén került sor Püspökladány állomáson. A munka elkezdéséről a Ladány TV is beszámolt, melyet itt lehet megtekinteni: https://youtu.be/mQsRAnD4p1A.

2021. februárjában a Vasútvill Kft. is elkezdte a kivitelezési munkákat, az ütemtervnek megfelelően megkezdődött az oszlopállítás a Berettyóújfalu és Mezőpeterd közötti szakaszon.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában Európai Uniós pénzeszközök felhasználásával és a Magyar Állam támogatásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázati keretein belül valósul meg.

Forrás: NIF Zrt.