ELKEZDŐDÖTT AZ ÉSZAK-BALATONI VASÚTVONAL FEJLESZTÉSE

Megnyertük

Aláírásra került a kivitelezési szerződés Szabadbattyán – Balatonfüred vonalszakaszon a villamos üzem kiépítésére és kapcsolódó fejlesztési munkáira.

Sikeres közbeszerzési eljárást követően 2018. október 27-én hatályba lépett a „Szabadbattyán – Balatonfüred vonalszakasz villamos üzem kiépítése, állomások részleges akadálymentesítése, felsővezeték építési, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezése és kivitelezése” tárgyú vállalkozói szerződés. A kivitelési munkát a VASÚTVILL Kft. és az R-KORD Kft. alkotta ÉB 2018 Konzorcium nyerte el.

A projekt keretében megvalósul a Szabadbattyán – Balatonfüred 55 km-es vonalszakasz villamosítása, 50 Hz-es 2×25 kV-os váltakozó áramú villamos felsővezetéki hálózat tervezésével és építésével, ehhez kapcsolódóan pedig Szabadbattyán meglévő villamos alállomásának bővítése és átépítése is. A villamosítás mellett Szabadbattyán – Balatonfüred vonalszakaszon 46 vkm hosszban a sebességkorlátozások megszüntetése érdekében megtörténik a vágányhálózat fenntartási szabályozása is.

A projekt részeként megvalósul Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs állomások átépítése és akadálymentesítése, a szükséges kitérő cserékkel, térvilágítás korszerűsítésével, 55 cm magas peronok építésével együtt. Az utaskiszolgálás színvonalának növelése érdekében 7 db esőbeálló építésére is sor kerül.

A közlekedés biztonságának növelése érdekében 5 állomáson sor kerül az állomási jelfogófüggéses biztosító berendezés átalakítására, valamint több szintbeni keresztezéseket biztosító útátjáró és gyalogos átjáró átépítésére is.

A kiviteléshez szükséges tervek elkészítése és engedélyeztetése a szerződés szerint a nyertes Vállalkozó feladata. A tervezési feladatok elkezdődtek, a tervek jóváhagyását követően indulhat a kivitelezés látványos része, várhatóan 2019 őszén. A beruházás teljes megvalósítására 30 hónap áll rendelkezésre.

A fejlesztés közel 23 milliárd forintból, Európai Uniós pénzeszközök felhasználásával és a Magyar Állam támogatásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázati keretein belül kerül megvalósításra, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.