Szeretettel köszöntjük a Vasútvill Kft. honlapján! Kérjük, ismerkedjen meg tevékenységünkkel és keressen minket bizalommal.

A VASÚTVILL Kft (amely jogutódja az 1949-ben alapított MÁV Villamos Felsővezeték Építésvezetőségnek) jelenleg 600 munkatársával a vasútvonalaknak a pálya kiépítési sebességére alkalmas, 25 kV, 50 Hz-es, egyfázisú villamos felsővezeték építésére, felújítására, átalakítására, karbantartására létrehozott cég. Ennek megfelelően fő profilunk a vasúti villamos felsővezeték tervezése, építése, karbantartása, illetve felújítása, átalakítása, amelybe természetesen beletartoznak az olyan, a villamos felsővezetéki berendezéshez kapcsolható munkák is, mint a felsővezeték kiszigetelése egy meglévő, vagy újonnan építendő műtárgy munkáihoz.

A szorosan vett villamos felsővezeték építésen túl kivitelezési körünkbe tartozik még a felsővezetékhez csatlakozó különféle villamos berendezések, térvilágítás, energia ellátás, transzformátor egységek telepítése, építése. Ezek közé tartoznak az elő-, váltófűtő és segédüzemi (tartalék energia biztosítását szolgáló) transzformátor állomások, valamint a térvilágítási berendezések telepítése. Jelentős mértékben járultunk hozzá a MÁV Rt és GYSEV Rt vonalain telepített optikai kábelek felszereléséhez, különböző távközlési célokat szolgáló oszlopok, tornyok állításához, szereléséhez.

A VASÚTVILL Kft (illetve jogelődei) fennállása alatt több mint 2000 km vonalon épített felsővezetéket a MÁV Rt és a GYSEV Rt vasútvonalain.

Meglévő kapacitásaival a Kft évente kb. 300 vezeték kilométer villamos felsővezeték megépítésére képes, a villamos vontatás támasztotta korszerű igényeknek megfelelő rendszerben. Az állomásokon megépítendő felsővezetéket igény szerint kereszttartós, vagy keresztgerendás rendszerben tudjuk elkészíteni. Kisebb sebesség igények esetén a beruházási költségek csökkentése érdekében költségkímélő felsővezeték rendszerek kialakításával is foglalkozunk.

Társaságunk természetesen rendelkezik minden olyan technikai felszereléssel, amely szükséges a felsővezeték építéshez. Saját betonozó vonatjaink, felsővezeték szerelő járműveink, vasúti daruink vannak, és jelentős közúti járműparkkal is rendelkezünk.

A társaság központja Budapesten, a Jászberényi út 90. alatt található. Innen történik a társaság gazdasági, műszaki irányítása. A központban lévő telephelyen található a külső építési területek kiszolgálására, illetve a gyártási tevékenységre specializált műhely, az anyagraktárak, illetőleg a járművek üzemeltetését biztosító TMK részleg.

1999 óta tevékenységi körünk kibővült a megépített felsővezetéki hálózat üzemeltetésével, karbantartásával is. Ez alapján ettől az időponttól fogva társaságunk üzemelteti a Székesfehérvár – Szombathely vasútvonal villamos felsővezetékét a Veszprémben és Celldömölkön kialakított telephelyeken keresztül. A vonal üzemeltetése magában foglalta a három transzformátor állomás (Veszprém, Celldömölk, Szombathely), valamint a felsővezetéki energia távvezérlő berendezés karbantartási munkáit is.

Az üzemeltetési terület nagyarányú bővülésére került sor 2005. január 1-től kezdődően, ugyanis karbantartási szerződés keretében mi végezzük Magyarország keleti és nyugati régiójában a MÁV Rt vasúti hálózatának villamos felsővezetéki berendezésein a karbantartási tevékenységet. A karbantartási terület ennek megfelelően 24 telephellyel bővült. A karbantartott vonalak hossza 4.967 munkavezeték kilométer.

A VASÚTVILL Kft 1998 óta az ISO 9002, majd 2003 óta az ISO 9001 szabvány alapján tanúsított a villamos felsővezeték és csatlakozó berendezések tervezése, építése, üzemeltetése területén.

  Tevékenységünk